Aromaterápiás szolgáltatások

Aromaterápiás szolgáltatások

az aromaterápiáról dióhéjban

Az aromaterápia a gyógynövényismeret egy viszonylag fiatalabb, de nagyon dinamikusan fejlődő  része. Főként az aromás növények kivonatából nyert illóolajat alkalmazza a test és az elme egészségének javítására és megőrzésére.

Az emberiség életének szerves része a gyógynövényekkel való gyógyítás már a kezdetek-kezdetétől. Őseink különféle növényi részeket füstöltek akár vallási rituálékon, akár gyógyítási célzattal. Nem ismerünk olyan népet vagy kultúrát, amely valamilyen formában ne használt volna gyógynövényeket az orvoslásban.

Az aromaterápia kifejezést először 1937-ben használta René-Maurice Gattefossé, L’aromatherapie című művében. 

Az illóolajoknak különféle tulajdonságaik vannak: többek között nyugtató, stimuláló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő vagy antibakteriális hatásúak lehetnek.

Marguerite Maury nevéhez fűződik az a pszichológiai szempontból fontos megállapítás is, miszerint az illóolajos alkalmazás nemcsak a testre van hatással, hanem a pszichés állapotot is pozitívan befolyásolhatja. “ A bőrön alkalmazott illóolajok a hajszálerek működését szabályozzák és a szövetek működését serkentik…De a leginkább kívánatos (aromatikus) hatásuk az egyén pszichés és mentális állapotának befolyásolásában rejlik. Az érzékelés határai kitisztulnak és kiszélesednek…Az illatok érzelmi és gondolati felszabadulásra serkentenek…az illóolajok hatásuknak köszönhetően a ránk nehezedő aggasztó érzelmektől anélkül szabadítanak meg, hogy érzelmileg, képességeinket megzavarva befolyásolnának (Maury, 1989) “.

Az illóolajok többféle módon hathatnak a testre, lélekre és a szellemre is.

  1. Szaglás által: szaglás útján az illatok közvetlenül befolyásolják az agy limbikus területét, amelynek fő feladatai közé tartoznak a legalapvetőbb érzelmek, az ösztönös viselkedés és a reakciók, a motiváció, a tanulás és az emlékezet kialakítása. Itt található érzelmeink és emlékeink székhelye. Ugyanitt helyezkedik el az  amygdala, ahonnan kiindul a test természetes reakciója vészhelyzetben. Ő fújja meg a riadót, ha fenyegetettséget érzékel. Hozzá kapcsoldódik többek között a félelem is. A szakszerűen kiválasztott illóolajok belélegzése hatékonyan befolyásolja a hangulatot, a szervezet stressz szintjét és a mentális állapotot.
  2.  Bőrön keresztüli        felszívódás:  az illóolaj molekulák a bőrön keresztül jutnak  a véráramba, majd a célterületre, ahol kifejthetik hatásukat.

Az illóolajok különböző vegyületeket tartalmaznak, például terpéneket, fenolokat vagy ketonokat, amelyeknek sajátos hatásai lehetnek.

Többek között nyugtató, stimuláló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális vagy antivirális tulajdonságukért is alkalmazhatóak. Kiválasztásuk és használatuk a kívánt fizikai, pszichés vagy energetikai hatás alapján történik.  

 

Az aromaterápiás módszerek több területen is segíthetnek az egészség támogatásában, és fenntartásában.

Fontos azonban megemlíteni, hogy nem helyettesíthetik az orvosi ellátást, legfeljebb kiegészíthetik azt.

Néhány terület, ahol segítséget jelenthet (a teljesség igénye nélkül):

 

  1. Stresszcsökkentés és relaxáció
  2. Nyugodt alvás elérése
  3. Kisebb félelmek oldása és csökkentése
  4. Hangulatjavítás
  5. Koncentráció és a tanulás segítése
  6. Bőrápolás
  7. Fájdalomcsillapítás
  8. Hormon egyensúly támogatása, stb.

A stresszkezelő technikák közé beilleszthetőek a különféle aromaterápiás módszerek. 

A szaglóterápia/olfaktorterápia az a módszer, amikor az illóolajok belélegzése során érik el a terápiás hatást. Számos kutatás és gyakorlati kísérlet során bebizonyították, hogy az illatok előnyösen hatnak érzelmi állapotunkra és hatásosan használhatóak a stressz tüneteinek csökkentésére. Hatásukat kimutatták már többek között a szorongásoldásban, a depresszió tüneteinek kezelésében, alvászavaroknál. A jól-lét érzését erősítik, kiváló kedélyjavítók.

Bár az aromaterápiás módszerek széles körben alkalmazhatóak mind a férfiak, mind a nők esetében, vannak olyan aspektusai, amelyek különösen fontosak lehetnek a nők számára. 

A stresszkezelésben, a hormonális egyensúly támogatásában, a bőrápolásban és a hangulatjavításban is kiemelkedő szereppel bírnak. 

Bár az aromaterápia alapvetően szelíd és biztonságos módszer, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden illóolaj mindenkinek és minden helyzetre vonatkoztatva alkalmazható. Néhány illóolajnak fototoxikus tulajdonsága lehet, mások bőr- vagy nyálkahártya irritációt okozhatnak a megfelelő higítás használata nélkül. Külön figyelmet igényelnek a gyerekek, várandósok és idősek, illetve kifejezetten vannak olyan illóolajok, amelyek kerülendők egyes krónikus betegségek, mint pl. magas vérnyomás, epilepszia, allergia, stb. esetén.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a használatuk előtt kikérjük egy szakképzett hozzáértő tanácsát, illetve hiteles forrásokból tájékozódjunk!

 

Ellenjavallatok

Az aromaterápiát  szelíd és hatékony módszerként tartják számon, azonban nem ajánlott bizonyos esetekben.

Az aromaterápia nem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést, és nem ajánlott súlyos mentális betegségek, például skizofrénia, bipoláris rendellenességek, pánikbetegségek,depresszió, személyiségzavarok, stb. esetén.

Ebben az esetben nem áll módomban fogadni, kérlek fordulj a megfelelő mentálhigiénés szakemberhez vagy a kezelőorvosodhoz!

Nem vagyok orvos, pszichoterapeuta, nem diagnosztizálok és nem kezelek betegségeket.